__________

__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

Община Мездра осигурява свободен достъп до два паметника на културата

 

baner-Mitko_NOV

 

AK_Kaleto_snimka

На 30-ти септември Община Мездра ще осигури свободен достъп на посетители в два от най-известните културни обекта в региона-Археологически комплекс „Калето“ и средновековната църква „Св.Никола“ в с.Царевец. По този начин Общината ще се включи в тазгодишните мероприятия, част от Европейските дни на наследството /ЕДН/- една съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз.
 
Общоевропейската тема на ЕДН 2017 е „Наследство и природа: пейзаж от възможности“. Изборът й е продиктуван от все по-утвърждаващата се роля на културното и природно наследство като важен ресурс в социален и икономически смисъл.
 
Археологически комплекс „Калето” е олицетворение на 70- вековен кръстопът на цивилизациите, който разказва за човешката история от медно-каменната, римската и тракийската епоха до Средновековието. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. Комплексът е сред Стоте национални туристически обекта и е обявен за археологически паметник на културата.
С цел популяризиране на уникалната средновековна църква „Св. Никола“ в село Царевец, на 30-ти септември кметът на Община Мездра инж. Генади Събков ще посети светата обител и ще осигури свободен достъп до нея.
 
Средновековната църква „Св. Никола“ се намира  в двора на новата действаща черква “Св.Димитър“ в центъра на Царевец, заобиколена е от стари надгробни паметници от Възраждането.
 
Легендата разказва, че преди много години, когато турците унищожавали православните храмове, тази църква била пощадена, но за да докажат на българите ,че не уважават  християнските светии, с мечове изболи очите им по стенописните изображения. По-късно боголюбиви селяни ги напълнили с восък. И така, макар и осквернена, църквата „Св.Никола“ продължавала през вековете да бъде крепост на българския, християнски дух и народност.
 
jv75eq6nfrzgslpkxid4t109b