__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

Стотици миряни в Общината честваха Цветница

Още от ранна утрин, стотици миряни, сред които и много гости на Общината, се събраха в енорийския храм „Св. Георги Победоносец“ в Мездра, за да отбележат един от най-пъстрите празници в календара на Православието – Цветница.

Божествена Света литургия отслужи отец Георги Няголов. Сред дошлите да вземат върбови клонки за здраве и благополучие бяха общественици, общински съветници, управители на бизнес и др.
 
Пред входа на храма ученици от младежката организация на Българския червен кръст в Мездра направиха фондонабирателна акция за абитуриенти в неравностойно положение.

За Цветница се бе подготвил и Черепишкият манастир. Стотици жители и гости на Общината се стекоха в храмовия комплекс, а от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ пуснаха специална композиция за туристи, теглена от локомотив 46.03, с прякор „баба Меца“.

Парния локомотив № 46.03 е произведен през 1931 година в Полската локомотивна фабрика „H. CEGIELSKI – POZNAN”, с фабричен № 203, тип Тт 1-6-2. Той е представител на най-мощните парни локомотиви в България, най-големите тендерни машини в Европа, първите и всъщност единствените у нас с две безребордни колооси в ходовата си част. А нарицателното „баба Меца” е получено заради компактната им конструкция, не особено висока конструктивна скорост и голямата им сила, с която локомотивите от този тип прекарват неуморимо тежките товарни влакове през Владая и Разменна до замяната им с дизеловата тракция в интервала 1967-1969 година.

Павел Петров
 
_DSC8843
_DSC8847
_DSC8848
_DSC8852
_DSC8870
_DSC8877
_DSC8881
_DSC8885
_DSC8890
_DSC8892
_DSC8893