__________

__________

__________

__________

__________

__________

Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

__________

Стартира „Маратон на четенето“ в Мездра

Деца от четвърти клас на мездренското СУ „Иван Вазов“ в Мездра взеха участие в тазгодишното издание на „Маратон на четенето“, организиран от библиотеката към НЧ „Просвета-1925“ – Мездра.

Първата спирка в маратона на четенето бе кметския офис. В него кметът на Общината инж. Генади Събков посрещна малчуганите и ги приветсва за участието им в инициатива.

В поздравлението си, Събков спомена за легендата за атинянина Фидипид, пробягал 42 километра за да извести съгражданите си за победата им над персите.

„Надявам се да не се уморите от много четене. Официалното разстояние на маратонските бягания e точно 42 195 метра. Във връзка с това, ще ви предложа да поемем една инициатива – да прочетем по 42 195 книги. Дано да се справим с тази нелека задача, пред вас има много време“, допълни Събков и зачете избрани откъси от книгата „Кратък исторически очерк на Мездра“, запознавайки децата с фрагменти от античната и средновековната история на града ни.

Децата отвърнаха с щафетно четене на едно от най- емблематичните детски произведения „Патиланско царство“ на Ран Босилек. През това време децата бяха дарявани с копие от краткия исторически очерк на Мездра, придружено с индивидуално послание от инж. Събков. Последен четенето завърши кметът на Общината.

Павел Петров